Ett hem är inte komplett utan en hund...?

Nåja. Tänkte i alla fall presentera vår hund, Pixi. Hon är en Puli, en mycket gammal vallhundsras från Ungern. Pälsen bildar band och snören, precis som dreadlocks. Dessa skulle skydda hunden från rovdjursangrepp, värme och kyla när de jobbade med att valla får ute på den ungerska Pusztan.

Pulis har funnits i Sverige sedan 1960-talet. De har mest används som sällskapshundar , men vallningsanlaget finns ändå där. På senare år har vår rasklubb SvkFur (svenska klubben för ungerska rashundar) tagit upp den aktiviteten med kurser och prova på-helger.

Pixi är nu 8 1/2 år gammal. Hon är en lugn, återhållsam, genomsnäll och ganska högdragen dam. Vill gärna fungera som ordningsvakt, om andra hundar på besök busar och stojar för mycket sätter Pixi "P" för det.

För några år sedan fick vi faktiskt bevis på att Pixi har vallanlag. Under en promenad passerade vi en lägda, omedvetna om att fårflocken på ca 100 djur, som brukar beta på olika fält här i byn, just flyttats dit. Pixi, som var lös, sprang fram till fåren, kutade först omkring planlöst och skällde. Men efter någon halvminut var det som om något klickade till i hennes huvud och beteendet blev helt annat. Hon fick fokus på en mindre grupp med 5-6 får som stod ca 50 meter bort. Dit sprang hon, vallade skällande i halvcirklar fram den lilla gruppen till resten av flocken. Det var helt fantastiskt att se!
Tilläggas bör, att dessa får var vana att vallas av Border Collies, så de blev inte alls rädda även om Pulins vallningsteknik är annorlunda.
Prinsessan på ärten.

Roligaste leksaken.


Det är skönt att bada, eller snarare vada, i sjön.

Ett troll i trollskogen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jie-Keramik.

Husqvarna N:o 426

Vägs ände.