Historisk och kulturell sightseeing.

Under juli månad i Languedoc tycker jag inte att det är så lockande att ge sig ut på några vidlyftiga strapatser i naturen eller i en stad. Det är för varmt. Men några kloster kan man ju alltid besöka. Det är ju jämförelsevis svalt att strosa runt i kyrkor och pelargångar. Denna sommar besökte vi tre olika ställen, vart och ett intressant och lärorikt på sitt sätt. Allihop ligger i vårt närområde, cirka en halv timmes bilresa på mindre vägar bara. Vi betalade fullt inträde på första stället. Då fick man en broschyr med rabatterade priser på en hel mängd sevärdheter. Bara att visa upp häftet när biljetten skulle köpas.

Abbaye de Valemagne.
Fantastiskt vackert och välrestaurerat. Här kunde man vandra omkring länge. Informativa skyltar vid varje rum. Det fanns guidning via mobilen också.






Château-Abbaye de Cassan
Ett slott som fungerat som bostad till en viktig herres älskarinna på 1700-talet. Det har även funnits ett kloster på platsen en gång i tiden. Det intressanta här tycker jag var de inredda interiörerna med apotek, kök, sovrum osv. Det gav en inblick i hur livet kunde te sig för både hög och låg. Restaureringsarbeten pågick, så vi fick inte se övervåningen, tyvärr.





Abbaye de Fontcaude
En fin liten kyrka fanns här, men annars var det mesta i ruiner. Fontcaude är en liten by och flera hus hade sin baksida mot klostrets innergård. Vardagsliv med historiska vingslag. Det fanns ett mindre museum med objekt man hittat i samband med olika utgrävningar i klosterområdet. Det var intressant.








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jie-Keramik.

Vägs ände.

Husqvarna N:o 426