Tassemark och vildmark.

Visserligen är det nu möjligt att resa till Autignac, men vi avvaktar någon månad till trots att längtan är svår. Det är lite för varmt där i augusti, och mycket turister. Önskar inte ytterligare öka på Coronapressen. Det fick bli en liten semestertripp på hemmaplan istället. Norrut gick färden. Här är min reseberättelse.

Vi tog husbilen och for först till Tornedalen för att hälsa på släkt och vänner. Mina tassemarker där jag är född och uppvuxen. Shopping i Haparanda där det finns flera fina outletbutiker, middagar med kusinerna och annat trevligt.
 
En kvällspromenad ner till Torne älvstrand. Klockan är 22.20 och Finland syns på andra sidan.

Efter några dagar i den gamla hembygden tog vi Inlandsvägen E45 söderut. Men först ett besök vid Storforsen i Pite älv för att hissna och bli yr av att titta ner på vattenmassorna.



Att färdas genom Lapplands inland är faktiskt en upplevelse. Här kan man verkligen snacka vildmark! Mil efter mil med bara skogar, gigantiska myrar och mäktiga älvar som genomkorsar landskapet. Renar så klart, bakom varenda vägkrök. Här finns inga fält med odlingar och grödor, inga betande kor, får eller hästar. Mycket få tecken på mänsklig aktivitet helt enkelt. Små glest belägna byar, eller klungor med några hus då och då. Till och med jag, som ändå kommer från Norrbotten och nu Ångermanland tycker det är fascinerande att tänka sig att folk bor så här.


Vildmark.


Hmm, vilken väg ska vi välja?



Våra ständiga följeslagare. Dyker upp när man minst anar det!


Vägskyltarna i Lappland har bynamnen på både svenska och samiska. Önskar jag hade foto på skyltarna i Tornedalen. Där står det på svenska och meänkieli.





Sagavägen som går mellan Örnsköldsvik och Norges atlantkust. Vi följde den en bit österut och hemåt. Nu börjar vi närma oss civilisationen! Skämt åsido, det är klart att man kan leva gott i norra Norrlands inland också. Vi besökte flera fina samhällen såsom Vilhelmina, Arvidsjaur, Arjeplog och Storuman. Bara man är beredd på att det ofta kan vara långt att färdas till service som sjukvård och butiker, så funkar nog det mesta även där. 

Kommentarer

  1. Hör och ser att ni har haft det fint på er semester på hemmaplan, men visst längtar vi också ner till
    vårt hus i Languedoc/Occitanie! Som du säger, det brukar vara lite för varmt där nu i slutet juli/början av augusti. Minns den perioden för två år sedan tror jag det var, med temperatur på +42 i skuggan! Lite väl varmt! Ses snart ! E & T

    SvaraRadera
  2. Ja det finns gränser för hur mycket värme man orkar med! Men september brukar vara härlig i vårt franska hörn. Vi ses!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jie-Keramik.

Vägs ände.

Husqvarna N:o 426