Husets ögon del 1.

Husets ögon, är det inte så fönstren brukar kallas? Det indikerar att det är något viktigt och framträdande man pratar om. Något som ska hanteras med eftertänksamhet och försiktighet.

Att det inte alltid efterlevs har nog fler än jag noterat. Ganska brutala byten till fönster som absolut inte passar hustypen sker ofta både i Sverige och i Frankrike. Visst finns det en massa fördelar med nya fönster: energieffektivitet, lättare att hantera, ljuddämpande osv.
Men varför väljer man enrutevarianten, när man äger ett gammalt hus med spröjsade fönster som original? Min personliga stilkänsla säger mig att det blir fel uttryck och funkar inte med en gammal byggnad.

Vårt stackars lilla hus i den ångermanländska skogsbyn hade fått såna nya moderna rutor, troligen redan på 1970-talet. Huset blickade dystert och glosögt ut över nejden med sina perspektivfönster i helt fel storlek. Originalen hade varit högre, säkerligen spröjsade enkelglas med lösa innanfönster.

Vi bytte ganska raskt ut dessa perspektivfönster mot måttbeställda, kopplade, med fast spröjs och energiglas. Inte originalen, men vi försökte komma så nära som möjligt utseendemässigt i alla fall.
Alltihop levererades grundmålat. Sedan tillbringade jag en hel sommarsemester med att slutmåla innan montering. Många radioprogram och ljudböcker hanns med för övrigt.

Husets tillstånd 1998.

Husets tillstånd idag.
Vad hände med perspektivfönstren då? De var av mycket god kvalitet och fick nytt liv hos en vän med ett modernare stugprojekt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jie-Keramik.

Vägs ände.

Husqvarna N:o 426