Vin enligt mig.

Innan vi började resa till Languedoc visste jag just ingenting om vin. Det vill säga inte mycket om tillverkningsprocessen, druvor, markförhållanden och allt sådant som sätter prägel på varje vinodlares produkter. Men bor man i en gigantisk vinregion går det inte att undvika att lära sig ett och annat, och det blir så klart mer intressant med ökad kunskap.
Vår by Autignac tillhör, tillsammans med sex andra byar Faugères AOC: http://faugeres.com/
Vi handlar gärna från de lokala producenterna, och kommer det från vår egen by upplever jag det ger en extra dimension åt vinet. Autignac har en fin hemsida. En avdelning där presenterar byns vinodlare: /www.ville-autignac.fr/tourisme-et-vignobles

Har är de vintillverkare i vår by som jag tycker bäst om:

Chateau Autignac. Nyligen helrenoverat (i mitt personliga tycke alltför hårt, förresten) och hemvist för Domaine des Prés Lasses.

Domaine Balliccioni. Beläget 50 meter från vår ytterdörr.

Chateau de Grézan har sin cave inom slottets murar, mycket idylliskt.

Under vår oktobervecka i Autignac fick vi inbjudan till provsmakning av Le Primeur 2016 från Mas Olivier i Faugères. Det var en glad överraskning att upptäcka att Cave de Schistes i Laurens, där vi handlat många gånger (och också är registrerade kunder, därav inbjudan) har byggt ut. Nu finns där en stor butik med lokala, hantverksmässigt tillverkade produkter. Honung, smaksatt olja, bröd, oliver, kött och mycket mer. Dit åker vi så klart fler gånger.Kommentarer

  1. Det är roligt med lokala produkter! Vi har besökt Domaine Balliccioni för ett par år sedan - jättetrevligt! De andra hamnar på "to do-listan". Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Jättebra med personliga rekommendationer och kommentarer till vingårdar. Faugères är en region vi inte besökt särskilt mycket hittills.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kusar.

Doris ser dig!

Regn i Autignac.